Tallinn saab Prototroni kaudu 3 innovaatilise lahenduse võrra rikkamaks


sOlo termostaat
Teisipäeval, 4. oktoobril toimunud Ettevõtluspäeval kuulutati välja Prototroni Tallinna-põhise vooru võitjad, kokku läks kolme meeskonna vahel jagamisele üle 20 000 euro. Tallinna erivooru said kandideerida ambitsioonikad ideed, mis muudavad pealinna elu paremaks ja lihtsamaks.

Tallinna voorus hindas Prototroni ekspertkogu rahastuse vääriliseks järgmised ideed:

  • meeskonna Bikeep (toetus 6000€) nutikad rattaparklad, mis võimaldavad turvalist ja lihtsat lukustamist ning elektrirataste laadimist jõuavad lähiajal Kiievi ja San Francisco kõrval ka Tallinna;
  • solO Thermostat (toetus 4460€) on unistus kõikidele elektriküttega majapidamistele, sest tark termostaat suudab jälgida hinnamuutusi elektriturul ja teeb seeläbi elektriga kütmise loodussõbralikumaks ning odavamaks;
  • meeskond Creatomus (toetus 10 000€) pakub valmislahenduse Tallinna korrusmajadele, mis on oma aja ära elanud ja vajavad renoveerimist. Digitaalne ehitustoodete ja materjalide turg kasutab 3D tehnoloogiat ja aitab näiteks korteriühistutel planeerida renoveerimistöid.

Tallinna Linnavolikogu innovatsioonikomisjoni esimehe Andres Kollisti sõnul on Tallinn olnud alati innovatsioonile ja uuenduslikele ideedele avatud. „Linnaelanike ja külaliste elu mugavamaks ning lihtsamaks muutvate nutikate ideede leidmiseks otsustasime teha koostööd Eesti ühe edukama stardirahastuga Prototron. Tallinna voorus rahastatavad kolm parimat ideed on innovaatilised ja suure potentsiaaliga, mis muudavad juba lähitulevikus elu linnas kindlasti inimsõbralikumaks,“ ütles Kollist ja lisas, et parimate valimisel pandi rõhku sellele, et lahendused oleksid suunatud võimalikult suurele tarbijaskonnale.

“Jalgratast peamise liikumisvahendina kasutavate inimeste hulk Tallinnas järjest kasvab ja rataste turvaline hoiustamine on igale rattaomanikule võtmetähtsusega. Oma elukeskkonna parendamine ja remontimine muutub 3D tehnoloogia abil kindlasti kordades lihtsamaks ja me teame, et paljud eelkõige magalapiirkondade korrusmajad vajavad renoveerimist. Kokkuhoid elektrienergialt – paljude perede eelarvele peaks targa termostaadi kasutamine positiivset mõju avaldama. IT-arendused on toredad, aga vahel on vaja ka konkreetseid tooteid ja asju, ilma milleta me oma elu ette ei kujuta. Võidutööd ongi just sellised,” selgitas Kollist, miks just need ideed valituks osutusid.

Tallinna taotlusvooru esitatud 114 ideed näitasid, et pealinnas elab väga palju aktiivseid ja teotahtelisi inimesi, kellel on soov pealinna eluolu ja linnakeskkonda paremaks muuta. „Lihtsad, kuid nutikad lahendused erinevatele probleemidele aitavadki meie igapäevaelu paremaks muuta. Mul on väga hea meel, et Tallinna-põhises voorus laekus nii palju häid ideid ja loodan, et see on innustuseks nii linnadele, suurematele piirkondadele ja väiksematele kogukondadele, samuti üksikisikutele. Ootame kõiki inimesi sõltumata elukohast oma ideedega välja tulema. Uus Prototroni taotlusvoor on käimas ja lõpeb 15. oktoobril,“ lisas Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova.
2012. aastal Swedbanki, Teaduspargi Tehnopoli ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud Prototron on tänaseks rahastanud 38 idee prototüüpimist kogusummas 400 000 eurot. Mitmetest on välja kasvanud rahvusvaheliselt tuntud edulood nagu Lingvist, Flydog, coModule, GlobalReader ja Sprayprinter. Rahastajatena on liitunud Keskkonnaministeerium, Tallinna linn, Utilitas ja Hedman Partners.

Taotlusi järgmisesse vooru saab esitada 15. oktoobrini: www.prototron.ee.

Lisainfo ja kontakt:

Jana Pavlenkova
Prototroni tegevjuht
jana@prototron.ee
www.prototron.ee