Nutikate ideede rahastu Prototron saab värske juhi käe all uue hoo sisse


Proto pilt ver 9
Eesti esimest nutikate ideede prototüüpide rahastut Prototroni asus 1. jaanuarist juhtima Brait Pilvik. Varasemalt on Pilvik töötanud teadus- ja ärilinnakus Tehnopol turunduse ja müügi projektijuhina, olnud idufirmade konverentsi Latitude59 korraldusmeeskonnas ja juhtinud rohetehnoloogia konverentsi GreenEST Summit. 

Start-up-sektoril on Eesti majanduses oluline roll nii tööandja ja maksumaksjana kui ka innovatsiooni eestvedajana. On väga oluline, et see ökosüsteem säiliks ja areneks. Üks viis, kuidas Swedbank juba 12 aastat start-up’ide arengule kaasa on aidanud, on läbi prototüüpide arendamise rahastu Prototron. Tänu eelnevale ja mitmekülgsele kogemusele valdkonnas, on Braidil väga hea arusaam ning võrgustik Eesti start-up-ökosüsteemis. Tema varasemad tegevused on jätnud julge ja loova mulje – just sellise, mida tänane Prototron vajab. Meil on väga hea meel, et Brait otsustas meie pakkumise vastu võtta,“ ütles Swedbanki start-up’i segmendijuht Triin Preem.

Brait Pilvik on idusektoris toimetanud ligi kümme aastat ning selle ajaga kinnitanud kanda tugeva kogukonna liikmena. Tema kirglik ja tulemustele suunatud lähenemine on aidanud kaasa kümnete projektide õnnestumisele. Olles alustanud oma karjääri audiitorina, on tal palju kogemusi ettevõtete loomisest ja kasvatamisest. Prototroni fondi uue juhina toob Pilvik kaasa suure kogemuspagasi ja uue energia, millega viia fond järgmisele tasemele.

“Prototron on tänaseks toetanud nutikaid äriideid juba rohkem kui 1,2 miljoni euroga. Usun, et selle edu taga on entusiastlike juhtide ja suurepäraste partnerite tugev koostöö. Kuna Eesti tehnoloogiasektor ei liigu sammude, vaid hüpetega, pidevalt avastades uusi piire ja võimalusi, peab nii arenema ka Prototroni fond. Selle eesmärk on tagada, et kõige innovaatilisemad ja murrangulisemad ideed saavad sõltumatu toetuse, mis võimaldab neil areneda ilma suurettevõtete varajase sekkumiseta, säilitades vabaduse järgmistes investeerimisetappides. Minu ülesandeks on juhtida fondi selliselt, et see teoks saab ja fond leiab oma koha maailmaturul,” kommenteeris Brait Pilvik.

Prototroni endise juhi Jana Budkovskaja eestvedamisel kasvas fond märkimisväärselt ja on tänaseks tegutsenud juba 12 aastat. Prototroni fondi asutajad on Budkovskajale tema panuse eest tänulikud ja soovivad edu järgmistes ettevõtmistes.

Prototron on Swedbanki, Tallinna Tehnikaülikooli ning teadus- ja ärilinnaku Tehnopol loodud ning eest veetud fond, mis rahastab tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Tosina aasta jooksul on Prototron rahastanud 98 nutikat ideed kokku 1,27 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud enam kui 85 miljonit eurot. Prototroni tiimidesse on panustanud ka mitmed partnerid: Tallinna linn, Utilitas, Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja teised.