Prototroni uus voor on avatud, nõudmised meeskondadele kasvavad


Prototron lambid
Avasime tänavuse teise taotlusvooru, kus läheb jagamisele 60 000 eurot. Üht-teist uudist sellega seoses on. Sarnaselt arengutega maailma startup-maastikul, tahavad ka Eesti investorid üles leida ja osa saada potentsiaalikatest ideedest nende võimalikult varajases staadiumis. Suurem risk tähendab ka suuremaid nõudmisi nii meeskondadele kui nende ideedele.

„Juba mõnda aega on näha, et uusi üleilmseid edulugusid ettevalmistavad programmid ja kiirendid liiguvad investor-rahale järjest lähemale. Äriinglite kultuur kasvab, vaba investeeritavat raha on järjest rohkem samas on tõusmas ka uute ettevõtete kvaliteet. Täna on äriinglid valmis võtma oluliselt suuremat riski, kui näiteks paar aastat tagasi. Täna julgevad nad investeerida ideedesse varajasemas faasis, et võimalikust eduloost kasu saada ja selle edule ka kaasa aidata,“ rääkis Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja.

Tema sõnul tähendab see ka suuremat survet nii meeskondadele kui nende ideedele. „Tiimid peavad üsna alguses mõtlema ärimudeli peale, et mitte maha magada seda hetke, mil nad on äriinglite jaoks kõige atraktiivsemad. Nad peavad kohe õppima rääkima selles keeles, et äriinglid ja investorid saaksid aru, mis on nende lahendus, kuidas see maailma muudab ja kuidas investorid sellest kasu saavad. Innovatsioonikeskused, ärikoolid ja teised tugiasutused peaksidki siin appi tulla – kuidas paralleelselt tehnilisele lahendusele mõelda ka ärimudelile ja selle valideerimisele,“ märkis Budkovskaja.

Taotlusi Prototroni sügisvooru saab esitada aadressil www.prototron.ee kuni 15. novembrini 2021.