290 idee keskmes on inimene


wordcloud
Kolmapäeval, 1. märtsil lõppes taotluste esitamine Prototroni kevadise taotlusvooru. Kokku esitati rekordilised 290 taotlust, millest paljud on seotud toitumise, sportimise ja meelelahutusega ehk inimese igapäevaelu mugavamaks muutmisega.

Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova tõdes, et ettevõtlikkus on Eesti inimestele omane ja nutikaid ideid neil jagub. Iga vooruga näeme, et inimeste leidlikkusel ei ole piire, ideed on järjest julgemad ja taotluse esitanud meeskonnad väga mitmekesise taustaga,“ ütles ta ja lisas, et kõige eksootilisem koht, kust sel korral taotlus esitati, oli Brasiilia.

“Kogu maailm liigub selles suunas, et võimalikult palju toiminguid püütakse automatiseerida ja järjest enam ülesandeid antakse tehisintellektidele täita – et toit ja sisseostud poest tuleksid koju, et süsteemid tuletaksid meelde, millal minna arsti juurde, autoga teenindusse või lapsele lasteaeda järgi. Samas suunas liiguvad ka Eesti startupid. Kui on võimalusi inimese elu mugavamaks muuta, siis proovitakse seda teha,” rääkis Pavlenkova.

290 taotluse seast hakkavad silma erinevad inimese igapäevaelu edendavad ideed. “Tervis, sportimine, kergemate õigusküsimuste lahendamine, kinnisvara ja ehitus, meelelahutus – need on levinuimad valdkonnad, milles proovitakse revolutsiooni teha,” märkis Prototroni juht.

Näiteks oli üheks esitatud ideeks robot, kes aitab asju tassida majades, kus puudub lift. “Vananeva ühiskonnaga riigis, kus paljudes majades puudub lift, oleks sellisel ideel kindlasti palju rakendust,” kommenteeris Pavlenkova.
Veel tõi ta näiteks lohesurfaritele mõeldud varustuse – lohe, mille suurust saab muuta vastavalt tuule kiirusele või anti-bakteriaalsed raamatud avalikus ruumis kasutamiseks. “Mitu ideed olid seotud otseselt inimese igapäevategevusega – platvorm, mis aitab aega paremini planeerida ja distsipliini hoida või inimese ärritusele reageeriv käevõru, mis aitab oma emotsioone paremini kontrollida,” sõnas Pavlenkova.

Järgmiseks läbivad kõik taotlused eelhindamise, seejärel sõelutakse välja TOP40 ja TOP20, kes saavad koolitusi ja mentoritelt personaalset nõustamist. Ekspertkogu ees saab oma ideed kaitsta TOP10. „Ekspertkogu ette saavad need meeskonnad, kellel on selge nägemus, kuidas ja kuhu nad oma ideega jõuda tahavad,“ ütles Pavlenkova ja lisas, et kõik Prototronile esitatud ideed saavad asjakohase tagasiside.
11. aprillil toimuval Tallinna Innovatsioonipäeval selgub, millistele meeskondadele annab Prototron sel korral 10 000€ suuruse rahastuse ja 6-kuulise inkubatsiooni Tehnopoli inkubaatoris oma idee arendamiseks, Hedman Partners õigusabi paketi ning Latitude59 pääsmed.