TOP 22


TOP22
Prototroni TOP22 tiimid lihvivad ideid ekspertkogu küpseks

Tänaseks on Prototroni ekspertkogu ja hindajad ligi 200 laekunud ideed läbi vaadanud ning sõelunud nendest välja kõige potentsiaalsemad meeskonnad, kelle edule saab Prototron kõige paremini kaasa aidata. Paremate väljavalimine oli suureks väljakutseks, mistõttu saavad selles Prototroni voorus oma idee edasiarendamiseks võimaluse 22 meeskonda.

Nendele meeskondadele annavad mentorid järgnevate nädalate jooksul tagasisidet, lisaks saavad nad koolitusi Prototroni partneritelt, et oma ideed veelgi paremaks muuta ja edasi arendada. Eesmärk on kõigil üks – saada valituks TOP10-sse ja ekspertkogu ette lõppvoorus.

“Vooru laekus palju tehnilisi lahendusi ja ka TOP20 on ideede poolest mitmekesine. Mitmed väga head ideed jäid praegusest valikust välja, kuid loodame väga, et meie ekspertide tagasisidet arvestades täiendavad meeskonnad oma taotlusi ning kandideerivad kevadvoorus uuesti,” ütles Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova.

Edasi pürgivad 22 meeskonda alfabeetilises järjestuses koos idee lühitutvustusega:
Avionica – transponder droonidele.
BiipMe – nutitelefonirakendus HIV+ inimestele.
Covisual – inseneride ja objektijuhtide kommunikatsioonitarkvara.
Degritter – vinüülplaatide ultraheli pesumasin.
Gelatex – želatiinipõhine nahasarnane tekstiil
Generic actuator for agile human augmentation – kontroller eksoskelettide ehitamiseks.
Grifters Wallet – nutikas Bluetooth rahakott.
HackMotion – nutikas riietus lumelauaga sõitma õppijatele.
Hairvel – juuksehooldusvahendite komponentid.
ISPM – tööstusprotsesside jälgimissüsteemi.
Limestone – arvutimäng, koos mängija stiiliga kohanduva mooduliga.
Octant Blockchain – finantstehnoloogia tarkvara.
theO – tark siseruumide õhu kvaliteedi mõõtur.
Smartel – tark ukse avamise teenus.
Sofable – tulevikutöökoha kontrorilaud.
Sphebotics – päikeseenergia kättesaamise süsteem.
Tark energia – arvuti jääksoojuse radiaatorid.
TempID – temperatuuri ID riist- ja tarkvaraline toode.
VitaBug – biomassi kultiveerimisteenus.
Vulcan – hooldussüsteem graanulpõletite jaoks.
WalkTalk – virtuaalne keelekeskkond.
Wurniture – robotiseeritud mööbli tootmise platvorm.

17. novembril toimuva mentorpäeva järel jäävad sõelale 10 meeskonda, kes saavad võimaluse kaitsta oma ideed Prototroni ekspertkogu ees 5. detsembril. Iga meeskonna käsutuses on 7+7 minutit (pitch + küsimuste-vastuste voor). Meeskondade ideid hindab Prototroni ekspertkogu, kuhu kuuluvad Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Heiki Raadik (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Madis Raukas (TTÜ). Prototroni järjekordsed rahasaajad kuulutame välja 9.detsembril StartUp Day raames.

Prototroni rahastu 15. oktoobril lõppenud taotlusvooru esitati kokku 194 nutikat ideed, neist kolmandik tuli vooru fookuses olnud piirkondadest: Tartumaalt ja Kagu-Eestist ning Ida-Virumaalt.

2012. aastal Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Prototroni rahastule on senistes taotlusvoorudes esitatud enam kui 1500 nutika idee, kokku on rahastatud 41 projekti ligi 500 000 euro ulatuses.

Järgmine Prototroni taotlusvoor on juba käimas, ideid ootame 15. märtsini 2017. Taotluse saab juba esitada!