Prototron jagas 50 000 eurot nutikamatele roheideedele


Prototron 2022 winners

Reedel 20. mail selgusid Prototroni 28. vooru rahastuse saajad. Kolme võitja vahel läks jagamisele kokku 50 000 eurot. 5000 eurot sai Low imPACKt, Funky Food 20 000 eurot ja  Ari Care 25 000 eurot osalusvaba rahastust.

“Prototroni rohevoorus näitasid paljud tiimid väga ilmekalt, et maailma muutvad ideed võivad kohati olla geniaalselt lihtsad,“ rõõmustas Swedbanki ettevõtete panganduse juht ja Prototroni ekspertkogu liige Liisi Himma. „Seekordne voor oli esimest korda pühendatud ainult roheideedele, aga ma usun, et tulevikus saab jätkusuutlikkus olema põimitud kõikidesse ideedesse. Isegi, kui toodad mingit toodet või pakud teenust, mis esmapilgul justkui kuidagi jätkusuutlikkusega ei seostu, peab see olema tehtud keskkonda hoidvalt.“ Liisi eriline lemmik oli seekord Funky Food, mis loodetavasti võlub oma maitsega ära ka kõige veendunumad lihaarmastajad.

Funky food on leidnud viisi, kuidas seente biomassist toidulauale lihale alternatiivi pakkuda, pidades silmas, et see oleks maitsev ning mõnusa tekstuuriga. “Iga äri peab saama lausega kokku võtta. Meie teeme maitsvat ja keskkonnasõbralikku liha alternatiivi” sõnas Funky Foodi kõneisik Kaspar Kaljas.

Taaskasutatus tekstiili ülejääkidest leiutasid unikaalse lahendus pakendamisele tiim Low imPACK. “See oli meie esimene validatsioon. Saime rääkida päris investoritega,” võtab Prototronis osalemise kogemuse kokku Low imPACK tegevjuht Liis Tiisvelt.

Ari Care Innovaatilise tehnoloogiaga loodud puhastusvahendid pälvis rahaliselt suurima Prototroni ekspertkogu tunnustuse. “Intensiivne kogemus. Saadud kontaktid on tõeline varandus. See oli kuldne võimalus. Prototronist saadud kontaktid arenevad juba praegu edasi mõnusaks koostööks,” ütles Ari Care eestvedaja Merilyn Kesküla.

Prototron on Swedbanki, TalTechi ning teadus- ja ärilinnaku Tehnopol loodud fond, mis rahastab tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Prototron on tänaseks rahastanud 92 nutikat ideed kokku peaaegu 1,2 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud enam kui 59 miljonit eurot.

Rohevooru kaasrahastab Eesti riik Keskkonnainvesteeringute Keskuse programmist.