Edukas rohepööre on meie kõigi vastutus


Prototron delfi podcast
Rohepööre oleks pidanud toimuma eile, kuid täna vaatame jätkuvalt ringi ja küsime: “Kes peaksid olema selle eestvedajad?”. Valitsus püüab reguleerida tootmist ja tarbimist, kuid kompleksses protsessiahelas leidub üha uusi auke. Ettevõtjad püüavad mõistatada, kes ja kui palju tegema peaks ja selget eestvedajat täna teemal ei ole. Edukas rohepööre on meie kõigi huvides ja seega ka meie kõigi vastutus.

Oleme olukorras, kus vajame kiiresti uusi lähenemisi ja lahendusi. Lihtsam on luua kohe probleemi lahendusele suunatud ettevõte, kui proovida ümber pöörata ja uutel alustel tööle panna vana. Ammu räägitakse energia ja materjalide tootmise mitmekesistamisest ning jätkusuutlikumaks muutmisest, kahjuks on hiljutised sündmused andnud nende juttudele ellujäämise varjundi. Käesolev energiakriis annab hoogu rohetehnoloogiatele. Koostöös avaliku sektoriga mängivad Tehnoloogiaettevõtted seejuures võtmerolli, et suunata kõik ressursid uute ja töös olevate lahenduste kiirele turule toomisele. Kui on vaja teha midagi kiiresti või absoluutselt teistmoodi, siis teavad startupid kõige paremini, kuidas seda teha.

Nutikate ideede rahastu Prototron on kümne tegutsemisaasta jooksul näinud mitmeid edukaid rohe- ja jätkusuutliku arengu toetavaid ettevõtteid. Tahame sellistele ettevõtetele hoogu juurde anda, mistõttu on Prototroni 2022. aasta kevadvoor avatud roheideedele. Ootame osalema meeskondi, kelle tehnoloogiline idee on seotud innovaatilise lahendusega taastuva energeetika, põllumajanduse ja metsandus või transpordi valdkonnas. Swedbanki, TalTechi ja Teadus- ja ärilinnaku Tehnopoli rahastu aitab uute tehnoloogiliste ideede prototüüpe kiiremini turule.

Vaata www.prototron.ee ja võta rohepöörde juhtimine enda kätte.

Kuula ka Delfi Podcasti “Rohepööre”, kus käisime külas rääkimas “Jätkusuutlik äriidee annab idufirmadele eelise”. Jana Budkovskaja, Mayri Tiido ja Maris Riim (Swedbank Eestis jätkusuutlikkuse valdkonna juht) käisid rohejuttu ajamas Lauri Toomsaluga Delfi podcastis.