Prototron jagas 60 000 eurot parimatele nutikatele ideedele


DSC09596
Selgusid Prototroni 27. vooru rahastuse saajad. Nelja võitja vahel läks jagamisele kokku 60 000 eurot osalusvaba rahastust, lisaks pälvis üks meeskondadest Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni EstBAN rahastuse 75 000 euro ulatuses.

Meeskonnad Filaret ja WasteLocker said kumbki Prototroni rahastult 20 000 eurot ning Menken Trials ja ESBEN 10 000 eurot osalusvaba rahastust.

Võitjameeskondade ideid kirjeldavad märksõnad tehisintellekt, keskkonnasõbralikkus, lihtsus ning efektiivsus. Filaret kogub ja töötleb ümber toksilisi suitsukonisid keskkonnasõbralikuks komposteeruvaks 3D printimise materjaliks ehk filamendiks – vähendades nii jäätmeid uuenduslikul moel.

“Mentoritest oli palju abi. Me tegime ära kõik ülesanded nii hästi kui oskasime. Tundub, et see tõi tulemuse,” kommenteeris Andreas Ellervee 10 000-eurose Prototroni ja 75 000-eurose EstBANi rahastuse saanud Menken Trialist. Menken Trials on loomas online-ligipääsu ravimite kliiniliste uuringute dokumentatsioonile, mis vähendab oluliselt paberimajandust, hoides samal ajal kokku ravimitootjate ja haiglate kulusid ning lühendades uuringute bürokraatia kestvust.

ESBEN lihtustab merel navigeerimist kasutades selleks AR tehnoloogiat, mis paneb paika aluse kursi ning arvestab teiste laevade ja takistustega merel.

WasteLocker on tehisintellektiga arendamas jäätmete kvaliteedikontrolli lahendust, mis tuvastab reostust avalikes prügikonteinerites, et vähendada prügivedajate sorteerimis- ja logistilisi kulusid.

“Veel enne, kui kuulutame välja Prototroni järgmise vooru, mis on rohelise fookusega, saame rõõmuga teada anda eelmise vooru tulemused, mis näitavad tehnoloogia võimet toetada jätkusuutlikkuse eesmärke,” kirjeldas muljeid finaali jõudnud meeskondadest Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja. Ta lisas, et vähem tähtis pole asjaolu, et Prototroniga koostööd alustanud Eesti Äriinglite Assotsiatsioon leidis juba nii varajases staadiumis olevate tiimide hulgast oma sündikaadi jaoks sobiliku meeskonna.

Ravimite kliiniliste uuringute dokumentatsiooni hõlbustav MenkenTrials algatus sai valituks EstBANi sündikaadi poolt, mis võimendab Prototroni ekspertkogu poolt antavat võiduraha.

“EstBAN-i asepresidendi ja Prototroni sündikaadi juhtinvestorina on mul hea meel, et sügisel alanud koostöö Prototroniga on tänaseks jõudnud esimese võiduka lõpuni ja meil on välja valitud igati väärikas võitja. Prototroni deal flows oli taaskord mitmeid väga huvitavaid idufirmasid ning usun, et nii mõnestki neist kuuleme ka edaspidi,” lisas sündikaadi juhtinvestor ja EstBANi asepresident Lauri Antalainen, rõhutades koostöö vajalikkust Eesti startup ökosüsteemis. Prototroni sündikaat on lühikese aja jooksul juba teine sündikaat, mille EstBAN viib ellu koostöös Funderbeamiga.

Fundwise eripreemia said Zenflower ja Colizy meeskonnad. Nad kaasasid Prototroni programmi ajal kõige rohkem raha läbi ühisrahastuse.

Prototron on Swedbanki, TalTechi ja Teadus- ja Ärilinnak Tehnopol loodud rahastu, mis rahastab tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Prototron on tänaseks rahastanud 88 nutikat ideed kokku enam kui 1,16 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud enam kui 58 miljonit eurot.