Tehnopoli juht Kadri Tammai: kiirtoit ei ole moes, ka ettevõtluses


Kadri Tammai 1024x576 1
Ühiskond on muutunud – kiirtoit, kiirmood, kiirustamine ja tegelikult peaaegu kõik kiir-eesliitelised tegevused või asjad ei ole enam moes. See põhimõte kehtib ka ettevõtluses. Kiire vastand ei ole aeglane. Üha enam on selle vastandiks jätkusuutlik.

Inimesed ja nende vajadused on erinevad, seetõttu lähenetakse erinevalt ka oma ettevõttega alustamisele. Need, kellel on juba mitme ettevõtte asutamise kogemus seljataga ei vaja tegelikult enamiku kiirendi- või inkubatsiooniprogrammide koolitusi – USA ja Euroopa nimekatesse kiirenditesse minnakse enamasti vaid kontaktide ja investorite järele. Igati mõistlik samm.

Õpi teiste vigadest

Teine usub kindlalt, et hoolimata varasemast kogemusest ei saa ettevõtlus olla ju raketiteadus, mida kuskil õppima peab ning otsustab omal käel maailma vallutada. Ka selles pole midagi valet, kuid teekond eduni on enamasti palju pikem, käänulisem ja ämbriterohkem.

Üha rohkem on aga neid, kellel on selge visioon, palju kogemusi, aga ka piisavalt nutikust õppida juurde teiste kogemustest ja vigadest, et neid ise vältida. Selliseid inimesi kohtan Startup Inkubaatoris iga päev ja nende silmad tõepoolest säravad uudishimust.

Aeg on väärtuslik

Ajastul, kus me räägime üha rohkem inimeste vaimsest tervisest ning, uskuge mind, iduettevõtete ökosüsteemis on see väga oluline temaatika, on aeg kulla hinnaga. Ei, see ei tähenda kiirustamist, see tähendab oma tegevuse planeerimist ja strateegilisust. Nagu males. Kas male on aeglane ja igav? Minu meelest just vastupidi. See hoiab su mõtte pidevalt teravana, kordagi ei tohi valvsust kaotada ja edu saadab neid, kes rabistamise asemel mitu sammu ette mõtlevad.

Kindlasti ei taha ma öelda, et lühiajalises kiirendis osalemine võrdub rabistamisega, nii Eestis kui ka mujal on palju sisukaid ja tugevaid programme. Mõte on selles, et iga ettevõtja peab leidma oma arenguetapile sobiva programmi, mitte hüppama kiirustamise eesmärgil olulistest astmetest üle.

See on just see, mida ma alustavatele ettevõtjatele soovitan. Võtke hetk ja mõelge, miks te iduettevõtte asutasite või plaanite asutada ja kuhu te soovite välja jõuda. Iseendas selgusele jõudmine aitab langetada just teie jaoks selle õige valiku. Ja kui selleks valikuks pole praegu Tehnopol Startup Inkubaator, siis tõenäoliselt ootame teid järgmise käänaku taga!

Loe täispikka artiklit.

Vaata VIDEOT, miks kasvatada oma ideed Startup Inkubaatoris.