PurOcean – jätkusuutlik lahendus läbi innovatsiooni


PurOceans foto 2
PurOcean ehk süvavete taastamine on patenteeritud tehnoloogia, millega on võimalik eemaldada 98% merepõhja reostusest. Idee tuli Tomski Riikliku Ülikooli riikliku uurimistöö teadlastelt, kes esitasid oma lahenduse Prototronile ja sai selle arendamiseks 15 000 eurot.

„Uuringud näitavad, et 60% kemikaalide ja naftaleketest vajub otse merepõhja ja jõesängi, põhjustades pikaajalist keskkonnakahju. Traditsioonilised ookeanide puhastussüsteemid võivad kaevamisprotsesside ja keemiliste töötluste tagajärjel tekitada taimestiku ja loomastiku ökosüsteemile ulatuslikke ja pöördumatuid kahjustusi. Meie ei kasuta keskkonda kahjustavaid lahendusi, selle asemel seisame jätkusuutlikkuse eest läbi innovatsiooni, “selgitas Alona Stepanova, meeskonna üks asutajatest.

Seega, kuidas süvavee taastamine töötab?

„Meie patenteeritud tehnoloogia viib hapniku mullide kujul ookeani kõige madalamale sügavusele, kus need kinnituvad looduslikus keskkonnas leiduvatele keemilistele saasteainetele. Kui kemikaalid on lukustunud, tõmbab ujuvusjõud reostuse pinnale. Sealt kogume, töötleme ja muudame mürgised jäätmed puhastatud veeks, filtreerides reostuse spetsiaalsete paakidega välja,“ selgitas ta lahenduse toimimise põhimõtet.

Olemasoleva prototüübiga saab vett puhastada umbes 12 meetri sügavusel, seega saab seda kasutada pigem järvedes. Järgmine prototüüp peaks suutma puhastada ka ookeane. „Järgmise versiooni väljatöötamiseks läheb 2–3 kuud. Seega otsime lisaraha, sest Prototroni toetus ei kata kõiki arendusega seotud kulutusi,“ räägib Alona.

Sellise tehnoloogia turg on suur, sest maailmas on palju reostunud meresid ja ookeane ning naftatööstus ei näita mingeid vähenemise märke.

Mis oli meeskonnal kasu Prototronist?

„Kogu programm oli suurepärane! Kahjuks veebis, kuid siiski väärtuslik. See andis meile palju energiat. Meie meeskond sai väga häid kommentaare ja konstruktiivseid küsimusi, kuidas edasi minna. Oluline pole mitte ainult idee, vaid ka sellele rahastuse leidmine. Kuidas ideed investoritele müüa, kuidas selgitada, millal nad oma raha tagasi saavad? Pidime seda osa paremaks tegema ja Prototroni mentorid tõepoolest aitasid. Teine väärtuslik asi on kontaktid. Prototron ei seisne ainult rahas, selle suurim väärtus on juhendajates,“ räägib Alona ja lisab:”Kui usute oma ideesse, olete selle valideerinud ja kindel, et maailmal on vaja just sellist lahendust – siis tulge Prototroni!”

VAATA videost, kuidas PurOceans töötab.