Prototron toob rohkem naisi start-up maailma


Diskussioon
Naistepäeval küsis Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja:”Miks on start-up maailmas nii vähe naisi ja mida saaks teha, et see number suureneks?” Jana vestluspartneriteks olid Liina Laas, Jekaterina Mazina, Jelena Gorbatsova, Ksenia Sokolova ja Kadri Haljas. Nad kõik on Prototron alumnid ja toonud oma innovaatilise idee edukalt turule.

Liina jagas huvitavat uuringut, kus Boston Consulting Group uuris 350 startu-uppi. Tuli välja, et naised kaasasid investeeringuna keskmiselt 900 000 USD, samal ajal kui meestel ulatusid investeeringud 2 miljoni dollarini. Samal ajal suutsid naiste juhitud ettevõtted 5 aastaga kaks korda rohkem raha tagasi teenida. Siinkohal võiksid investorid mõelda oma portfoolio tasakaalustamisele, sest see tooks neile rohkem raha sisse ning näeksime rohkem edukaid naisi ühiskonnas…

Mis on need põhjused, ideed ja hüpoteesid, miks on naisi start-up maastikul vähem ja miks nad saavad väiksema rahastuse?

Esiteks eeskujude puudus. Näiteks, kui sind huvitavad finantsalal tegutsejad ja eeskujud, siis kõik sealsed tegijad on ülikondades mehed. Enamus naisi ei suuda sellega suhestuda. Ärimaailmas on palju diskrimineerimist ja mitte ainult meeste poolt. Ka teiste naiste poolt. Paljud edukad naised usuvad, et teistel naistel ei ole piisavalt juhiomadusi, kuna neil ei ole ette näidata säravat kogemust. Nii jäävad naised justkui sellesse olukorda kinni. Selline uskumus toidab ennast ise.

Teiseks käivitatakse startuppe enamasti sel ajaperioodil, mil naiste jaoks on olulisel kohal pere loomine ja see mõjutab jällegi naiste arvu ettevõtluses.

Kuidas saaksid naised üksteist toetada?

          Räägi sellest avalikult. Mida rohkem sa räägid, seda rohkem on teema päevakorral. Loodetavasti tulevikus murrab see meie eelarvamustest läbi.

          Ole nähtav. Mida rohkem sa pildil oled, seda suurem mõju on sul teistele naistele ja sellest saabki uus normaalsus.

          Võta rohkem riske. Liiga suured lubadused võivad anda tagasilöögi, kuid oma ideed esitledes tuleb olla enesekindel ja sellesse ise uskuda.

Kokkuvõttes ei ole eesmärgiks luua ainult naistest koosnevaid ettevõtteid, sest naistest ja meestest koosnevad meeskonnad suudavad paremini probleeme lahendada, erinevaid oskusi kombineerida ja tuua parima tulemuse.

Ca 2,5 aastat tagasi olid enamus Prototroni taotlejatest ja lõppvooru jõudnud start-uppide käivitajatest mehed. Täna saame rõõmuga tõdeda, et pooled programmis osalejatest on naised. Loodame, et aitame veel rohkem naisi tuua start-up kogukonda.

Vaata täispikka diskussiooni.