Kogemusõhtu – Tarmo startupperiks saamise lugu


Tarmo Prints
Juulikuu teisel päeval kogunesid Vaba Lava Narva terrassile nii idu- kui ka traditsioonilised ettevõtjad, et vahetada mõtteid iduettevõtluse, äritrendide ning innovatsiooni teemadel, õppida teiste kogemustest ja nautida mõnusat suveõhtut.

Oma startupperiks saamise loo rääkis Tarmo Prints – Prototroni viimasest voorust 25 000 euro suuruse rahastuse saanud meeskonna 10Lines asutajaliige.

Tarmo tutvustas, kuidas tema meeskond avastas probleemi, milline on lahendus ja plaan, kuidas see lahendus turule viia nii, et luua klientidele väärtust ja samal ajal ettevõttele raha teenida.

Lase oma mõtetel lennata

„Minu jaoks oli see väga huvitav kogemus, tegemist oli interaktiivse ja hoogsa aruteluga. Alguses ma oma ettevõtte ärimudelit ei tutvustanud. Osalejad jagati tiimidesse ja seejärel tehti 30 minutit ajurünnakut, kuidas nemad meie toodet klientidele viiksid – kas müüksid, rendiksid või pakuksid hoopis mõne muu lahenduse. Mitmetel tiimidel oli lennukaid mõtteid, mida oleme ka ise mõelnud. Aga tuldi välja ka selliste ideedega, mis meie hinnangul võiks kõne alla tulla kuskil kaugel tulevikus,“ rääkis Tarmo, kelle sõnul oli inspireeriv just see, et üritus toimus Narvas ja kohale oli tulnud väga ägedaid ja nutikaid inimesi.

Sünergia toetab arengut

„Kindlasti oli kohtumise üks peamisi märksõnu startupindus. Kui nendel teemadel rääkida, siis tekib ka endal uusi mõtteid ja seoseid. Nii saame parema ülevaate, mis me seni teinud oleme. Eestis on tegelikult hästi palju väga asjalikke inimesi väga erinevatest valdkondadest. Probleem on aga see, et kui sa ennast avalikku kohta nähtavale ei pane, siis keegi ei tea sinust midagi ja sina ei tea ka teistest midagi. Sünergia turul juba eksisteerivate ideedega kiirendab oluliselt ka meie arengut ja see on üks suuremaid Prototroni võitmisega kaasnevaid väärtusi,“ tõi Tarmo esile.

Ameerika ootab

10Lines on hetkel välja töötamas oma esimest täismõõdus prototüüpi – robotit, mis suudab parklates teekatet joonida autonoomselt ilma, et ta vajaks töömahukat ettemärgistust ja mõõtmist. Tänase päevani on see olulist inim- ja ajaressurssi nõudev protsess, mille robot saaks kerge vaevaga ära teha. Peagi plaanib meeskond kaasata esimese suurema investeeringu, et seejärel vallutada sihtturg Ameerika.

 

Üritus oli korraldatud Tallinna Teaduspark Tehnopoli ja Narva hubi OBJEKTi koostöös ning Startup Estonia toetamisel.