Kogemus: kasuta Prototroni toetust laenuna iseendale


Vetik

Prototronist toetuse saanud meeskonnad saavad ise otsustada, kuidas nad seda raha kasutavad. Üks tellib tootmiseks vajalikud osad või rendib tootmispinnad, teine palkab arendaja või disaineri. Nutikas viis on seda raha kasutada iseendale laenu andmiseks, nii on teinud meeskond Vetik.

Vajalik summa kogu aeg olemas

„Prototronilt saadud 20 000 eurot oleme kasutanud puhverrahana teiste projektide jaoks. Mitmete projektide puhul tuleb kulutused enne ära teha ja alles siis saab hakata seda tagasi taotlema. Alustava startupina on aga peamine küsimus – kust see 10 000 või 20 000 eurot kohe võtta? Nii olemegi Prototronilt saadud raha justkui iseendale laenanud ja siis jälle iseendale tagasi maksnud, et vajadusel oleks sobiv summa jälle olemas,“ räägib meeskonna üks asutajatest Valmar Kasuk.

Iga tunnustus aitab kaasa

Prototron oli üks esimesi, kes Vetiku tegemisi rahaliselt toetas. See on kvaliteedimärk, et hea idee ja tasub toetada. „Nii on küll, et Prototronilt saadud raha töötab väga hea reklaamina. See näitab, et meie ideesse usutakse. Kahtlemata on teistelegi rahastajatele silma jäänud, et oleme sellise tasemega konkursil teiste tugevate ideede seast valituks osutunud,“ ütles Valmar. Hiljuti pälvis meeskond Vetik järgmise, 50 000 eurose rahastuse ja töö käib veel mitme investeeringutaotluse kallal.

Kiire ja efektiivne protsess

Küll soovitab Valmar hoolikalt läbi mõelda, kuhu tasub minna raha küsima. „Igale poole ei ole mõtet taotlust saata. Tasub hinnata, milline on saadav kasu, kui palju tuleb raha saamise nimel pingutada, kui palju aega tuleb panustada ja kas saadav toetus on seda kõike väärt? Prototroni kasuks räägib kiire ja efektiivne protsess taotluse esitamisest tulemuste väljakuulutamiseni,“ tõdes ta.

Vetik OÜ tegeleb Saaremaa ja Hiiumaa vahel kasvava punavetika väärindamise arendamisega. Näiteks leidub selles vetikas punast pigmenti, millega saaks asendada tänapäeval kosmeetikas kasutatavaid ebatervislikke värvaineid. Prototron andis meeskonnale 20 000 eurot huulepulkades kasutatava punase värvipigmendi väljatöötamiseks. Esimene huulepulk peaks plaanide kohaselt valmis saama eelseisvateks jõuludeks.