Prototroni rahastu aitab tänavatele modulaarsed elektrirattad


Prototron Kaarel Metssalu 3
Latitude59 start-up konverents tõi lavale Prototroni kevadvooru finalistid – alustavad tehnoloogiaettevõtted, kelle vahel läks jagamisele 75 000 eurot prototüüpimise toetust. Peaauhinna, 35 000 eurot, võitis ILUS Bike, mis arendab lihtsaid modulaarseid elektrirattaid. Ratta eripäraks on modulaarne ühildumine kõigi rattaringluse süsteemidega vastavalt operaatori ja linna soovidele, näiteks rendiplatvormide, laadimissüsteemide ja lisaseadmete näol. 

Swedbanki, Tehnopoli ja TalTechi poolt ellu kutsutud Eesti esimese nutikate ideede prototüüpide rahastu Prototroni kevadvooru finalistide seas oli mitmeid mõjukaid tarkvaralisi ideid, mis on suunatud ärilt ärile. “Järjest enam digitaliseeruvas maailmas tekib küll rohkelt suurepäraseid tarkvaralisi ideid, kuid tõelise läbimurde saavutame siis, kui suudame leida täiusliku sünergia tarkvara ja riistvara vahel,” nentis Prototroni tegevjuht Brait Pilvik. 

Prototron Kaarel Metssalu 1

Prototroni suurim rahaline auhind – 35 000 eurot – läks modulaarset jalgratast arendavale ettevõttele, kes juhuslikult kasutab oma jalgrattal asjade interneti seadet, mille on välja töötanud Comodule – ettevõte, kes võitis Prototroni kõige esimese rahastusvooru aastal 2012. ILUS Bike’i ja Comodulet seob veel teinegi niit: mõlemad ettevõtmised said alguse TalTechist tänu Tudengivormeli projektile. “TalTech on aastaid aidanud tudengitel edasi liikuda enda ettevõtlusideedega ja mõelda välja uusi tooteid ja teenuseid. Eriti edukad on olnud Tudengivormel, Solaride, Tudengisatelliit ning teised tarkvara ja riistvara kombineerivad multidistsiplinaarsed meeskonnad,” selgitas TalTechi Uusettevõtluse keskuse juht Caroline Aruoja. Kõnealuseid jalgrattaid saab näha juba sel suvel, kui alustab esimene pilootprojekt Tartus. 

Prototroni kevadvoorust jagus prototüüpimise rahalist toetust ja juriidilisi teenuseid advokaadibüroolt Hedman Partners järgmistele projektidele:

  • 35 000 eurot prototüüpimiseks ja 1500 euro eest juriidilisi teenuseid tiimile ILUS Bike, mis arendab lihtsat modulaarset elektriratast renditeenustele
  • 15 000 eurot prototüüpimiseks ja 1500 euro eest juriidilisi teenuseid tiimile Sciflux, mis hakkab tootma veretestidel baseeruvat Alzheimeri tõve ennetustehnoloogiat
  • 15 000 eurot prototüüpimiseks ja 1500 euro eest juriidilisi teenuseid tiimile Audiocat, mis toodab vaegnägijatele nutimänge
  • 10 000 eurot prototüüpimiseks ja 1500 euro eest juriidilisi teenuseid tiimile TraynMe, mis pakub 3D- ja videomeedia renderdamiseks üle võrgu efektiivset arvutusvõimsust.

Prototron Kaarel Metssalu 2

 

Paljude programmis osalenud meeskondade sõnul on rahastuse saamise kõrval võrdselt oluline saada oma ideele väärtuslikku tagasisidet ja nõuandeid, kuidas oma ideed edasi arendada. Tehnopol Startup Inkubaatori juhi Kadri Tammai sõnul aitavad kogenud mentorid startupil oluliselt kiiremini soovitud sihtkohta jõuda. “Mentorite peamine kasu seisneb nende kogemuses – kui startup seisab konkreetsete probleemidega silmitsi esimest korda, siis kogenud mentor on nõu andnud sadadele samas olukorras olnud ettevõtetele ja aitab seega karisid vältida. Kuna Prototron toetab varases arengufaasis olevaid ettevõtteid, siis aitavad mentorid kokku hoida nii väärtuslikku aega kui ka raha,” lisas Tammai.

Prototroni sügisvooru kandideerimine avatakse juba suvel ning kestab kuni 31. augustini. “Esmase prototüübi rahastusvajadus on endiselt suur, vaatamata sellele, et oleme Prototroniga seda juba 12 aastat vedanud. Kutsun üles ka teisi ettevõtteid oma panust andma, et veelgi rohkematel headel ideedel oleks potentsiaali reaalsuseks saada,” kutsus Triin Preem, Swedbanki start-up segmendi juht, ka teisi ettevõtteid lennukatesse projektidesse panustama.

Prototron on Swedbanki, TalTechi ning teadus- ja ärilinnaku Tehnopol loodud fond, mis rahastab tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Kümne aasta jooksul on Prototron rahastanud 98 nutikat ideed kokku 1,3 miljoni euroga, meeskonnad on aga järelinvesteeringuid kaasanud enam kui 85 miljonit eurot. 

Prototroni tiimidesse on panustanud lisaks ka Hedman Partners advokaadibüroo, Tallinna linn, Utilitas, Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja teised innovatsiooni väärtustavad partnerid.

 

Lisainfo:

Brait Pilvik

Prototron MTÜ tegevjuht

brait@prototron.ee

Tel: +375 5 208 200