Miljon eurot väärt eksimuste edetabel


pexels pixabay 163064
Vladimir Funtikov rääkis oma webinaris vigadest, mis tema taskust miljoneid eurosid on viinud. Tema nimetab seda õppemaksuks. Kui sa oled tark ja õpid tema vigadest, siis maksis ta justkui osaliselt ka sinu õppemaksu.

Tasub silmas pidada, et need eksimused pole ühekordsed möödapanekud, vaid süsteemsed valearvestused ning seetõttu jäävad tihti kahe silma vahele.

Lubage me esitleme: miljoneid eurosid maksma läinud aastate pikkune uurimustöö, mida Vladimir tegi kogemata ja vastumeelselt maksis.

Siin on tema eksimuste edetabel.

1. Ma ei mõtestanud ega uuendanud oma rolli ettevõttes.

Ettevõtlusega alustades oleme äri püha kolmainsus. See tähendab, et me kehastame samal ajal tegevjuhti, asutajaliiget ja investorit. Igal rollil on oma funktsioon.

  •     asutaja on ikoon, kelle pilt seisab seinal;
  •     osanik on kapitalist, kes otsib häid investeerimisvõimalusi ja mõtleb pikaaegselt;
  •     tegevjuht juhib ettevõtet (Vladimirit tsiteerides “CEO gets shit done.”

2. Ma ei otsinud mentoreid.

Mentorid pakuvad olulisi teadmisi. Ei tasu karta, et kui sa küsid juhiseid, siis sa oled tüliks. Mentorid pigem naudivad mentordamist.

3. Ma ei eristanud reaktiivset ja proaktiivset käitumist.

Kui su päev kulub juhuslikele e-mailidele ja telefonikõnedele vastamisele ning ootamatute ülesannetega tegelemisele, siis oled reaktiivne. Niiviisi töötades põled sa läbi, sest sa ei tunne kunagi, et midagi tehtud saaks. Ole proaktiivne!

4. Ma jätsin ettevõtte finantsi unarusse.

Kasumlikkus tekitab mugavust. Ajal, mil rahaga on kitsas, siis mõeldakse iga liigutus läbi. Igale väljaminevale rahahunnikule peaks peale vaatama ja mõtlema, kas seda saaks kusagile paremasse kohta saata. Noh, et ta rohkem sõpru tagasi koju kutsuks.

 5. Ma ei intervjueerinud igat töökandidaati.

Kui sa võtad selle aja, siis õnnestub sul uue meeskonnaliikmega ehitada usalduslik ja personaalne suhe Sinu visioon ja ideoloogia saab uuele töötajale selgeks juba enne esimest tööpäeva. Kandidaat pakub head infot, kuidas ettevõte tundub väljast vaatajale.

6. Ma ei hoolitsenud enda eest.

Tegevjuht on eeskuju, kelle ülesanne on teha häid otsuseid. Halb tervis, kodused mured, stress ja rahaprobleemid ei aita otsustusprotsessile kaasa. Meeskond peegeldab juhti. Kui elad hädaorus, siis elavad seal varsti ka su töötajad ning kogu su ettevõte.

7. Ma ei töötanud SUPER põnevate projektidega.

Jah, me peame tegema ratsionaalseid otsuseid, mis projektid ette võtta, kuid aeg-ajalt peab lauale tulema ka ülesanne, millest saadud põnevus ei lase sul magada ning loomingulisuse möllama paneb.

Nii. Arvet me sulle ei esita. Kasuta saadud teadmisi ning kirjuta koolituskulude eelarve aktivasse miljon eurot. Loomulikult see, mis siin kirjas, on vaid jäämäe tipp ning Vladimir mahlakad kogemuskirjeldused väärivad kindlasti veebinarist järele vaatamist.