n+1 koostöövõimalust iduettevõtte ja panga vahel


273890203 3086297621638813 756391479293372286 n
Koostöö start-upi ja panga vahel algab tihti sammhaaval. Näiteks üks Prototroni asutajatest, Swedbank soovib olla hinnatud partner iduettevõtetele terve nende elukaare vältel. Alates ideest ja iduettevõtte käivitamisest kuni eduka läbimurdeni maailmaturul. 

Pikk edukas teekond saab teinekord alguse esimest väiksest tõukest

Prototron sai nüüdseks juba 10 aastat tagasi loodud selleks, et toetada alustavaid ettevõtteid algetapis, kus on vaja välja töötada esimene tootenäidis. Nii on tänaseks 95 ägedat ideed 1,2 miljoni euroga hoogu saanud ja sündinud on rida ettevõtteid, millest loeme regulaarselt ajalehtede ärikülgedelt ja mis on suutnud järelinvesteeringutena kaasata enam kui 72 miljonit eurot. 

Swedbank lööb programmis kaasa nii rahastajana kui ka oma ekspertidega ideede arendamisel.  Seekordses sügisvoorus kohtuvad edasi saanud meeskonnad näiteks tööstusosakonna juhataja Raul Kirsimäega, kes on 16 aastat tegelenud ettevõtete arenguplaanide finantseerimisega. Samuti on seekord mentoriks ettevõtete panganduse ESG valdkonnajuht Mihkel Tamm, kellel on endalgi varasem kogemus Prototroni programmis osalemisest. Nimelt vedas ta sellist ettevõtet nagu Pillirookõrs, mis tegi Saaremaa pilliroost korduvkasutatavaid joogikõrsi. 

Kui idu juba kasvab, siis on oluline oma ideed ja edusamme tutvustada. Teiste ettevõtjatega suheldes ning teadmisi jagades ideed arenevad ja tekivad uued koostöövõimalused. 

Üks võimalus selleks on Baltimaade suurimal ärifestivalil sTARTUp Day, kus Swedbank on festivali korraldajatega koostööd teinud alates esimesest festivalist 2016. aastal ja viimased aastad toimetab juba kaaskorraldajate rideades, sest koostöö on mõlemale poolele olnud põnev ja arendav. 

Käesolevast aastast toetatakse lisaks ka Startup Estonia, Asutajate Seltsi ja Lift99 korraldatud Eesti Startup auhinnagala korraldamist. 

Pank peab seisma uue majanduse eest

Kuigi alles oma ärimudeli otsingul olevad start-upid ei ole just kõige tüüpilisemad panga kliendid, siis tegelikult näitab kogemus, et tihedas koostöös on õnnestunud ka natukene suuremaks kasvanud startuppe finantseerimisel toetada. Panga kliendid on mitmed tuntud ja kiire kasvuga iduettevõtted ja ingelinvestorid. Samamoodi teeb pank läbi riskikapitalfondide ka otseinvesteeringuid iduettevõtetesse. Swedbanki pensionifondid on investeerinud näiteks Karma Ventures ja Trind riskikapitalifondidesse, kes teevad otseinvesteeringuid piirkonna iduettevõtetesse. 

Töötatakse ka selle nimel, et luua koostöövõimalusi tänaste klientide ja ambitsioonikate iduettevõtjate vahel. Kevadel lõpetas Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni (EstBAN) ja Swedbanki koostöös läbiviidud ingliprogrammi esimene lend. Programmi käigus said osalejad sissejuhatava koolitustesarja ingelinvesteeringute teemal, EstBANi liikmestaatuse ja seeläbi ligipääsu erinevatele keskkondadele ja üritustele. Mitu programmis osalejat on oma esimese ingelinvesteeringu juba teinud.

Sügisest alustas Swedbank koostööd Eestist üle maailma laienenud iduettevõttega eAgronom, et suunata Eesti, Läti ja Leedu põllumajandustootjaid paremate laenutingimuste abil võtma kasutusele kliimasõbralikke põllumajanduspraktikaid.

Swedbank on avatud ka ideedele, kus saaks koostööd teha sinu ettevõttega. Alates aprillist liitus panga meeskonnaga iduettevõtete valdkonnajuht Triin Preem, kes on olnud aktiivne Eesti startup ökosüsteemi liige ja alustavate ettevõtete mentor juba kuus aastat. Temaga võib julgelt nt LinkedInis ühendust võtta.