Prototroni jagab noortele leiutajatele auhinnaraha, et ideed ellu viia


145141773 2767128750222370 168778786413690054 n
15. veebruarist saavad koolinoored kandideerida nutikate ideede rahastu Prototron ettevõtlusprogrammi. Prototron Junioris saavad noored tänapäevase tehnoloogia ja ettevõtluse abil ellu viia ägedad ideed, mis lahendavad mõnda igapäevaelulist probleemi. Auhinnaraha parimale ideele on 1500 eurot ning finaali jõudnud 5 meeskonda saavad kõik oma prototüübi elluviimiseks 300 euro väärtuses krediiti.

„Ettevõtlus ja innovatsioon kuulub juba väga paljude noorte ellu. See generatsioon mõtleb järjest rohkem sellele, kuidas maailma paremaks muuta väikeste, igapäevaste lahendustega. Oleme sel aastal fookusesse võtnud eelkõige keskkonnahoiule suunatud ideed – puhas elukeskkond, jäätmed, ringmajandus, nutikas tootedisain – valdkond on lai, milles oma tehnoloogilise ideega lahendusi otsida ja katsetada,“ selgitas Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja.

Mulluse konkursi võitsid 3 Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi noormeest, kelle ideeks oli ukselink, mis desinfitseerib ennast ise, et aisata vältida viiruste ja bakterite levikut avalikes ja privaatsetes ruumides. Tänaseks on neil käes Prototron Juniori programmi võit, Junior Achievementi õpilasfirmade 2021. aasta konkursi innovatsioonipreemia, loodud ettevõte UV Link OÜ, sisse antud patenditaotlus, taskus koostööleping maineka lukutootjaga AS Valnes ja plaan taotleda arengutoetust EASist.

Prototron Juniori ootab ettevõtlusprogrammi osalema 13-19-aastaseid noori, kes mentorite abiga saavad oma ideid katsetada ja ellu viia. Osalemiseks tuleb noortel esitada taotlus siin ja tutvustada oma ideed, kuidas mõnda igapäevaelu kitsaskohta või probleemi saaks tehnoloogia abil lahendada. 20 ideed liiguvad edasi programmi, kus noored arendavad 1 kuu jooksul oma idee mentorite toel sellisesse faasi, et seda saaks päriselt ellu viia. Finaali pääsevad 5 parimat, kellele antakse oma prototüübi elluviimiseks 300 euro väärtuses krediiti.

Prototron on Swedbanki, TalTechi, Tallinna Teaduspark Tehnopoli ja Tartu Ülikooli loodud fond, mis aitab luua tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Tänaseks on Prototron rahastanud 89 nutikat ideed kokku enam kui 1,1 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud pea 50 miljoni euro.

Asutajate kõrval pakuvad meeskondadele nii mentorlust kui rahalist toetust Tallinna linn, BuildIt Latvia, Samsung, Hedman Lift, Fundwise, Veebimajutus.ee, Amazon Web Services ja BASIS ID. Prototron Junior algatusega on juba liitunud Startup Estonia, Harju Elekter, Transferwise, Comodule, HITSA ja Insplay.