Lauri Antalainen: startupist eduloo kasvatamine ei ole sprint, vaid maraton


Lauri Antalainen pildistas Jake Farra 01

Foto autor: Jake Farra

Eesti äriingleid koondava EstBANi asepresidendi ja juhatuse liikme Lauri Antalaineni sõnul tuleb startupi loomisel algusest peale arvestada pika mänguga. „See on maraton, mitte sprint. Aga seda teekonda tuleb nautida, sest see on lahe,“ märgib ta.

Meediasse jõuavad järjest sagedamini edulood, mis tekitavad mulje, justkui oleks ettevõtted üleöö edukaks saanud. „Bolt, Wise ja teised startupid, mis on väärt miljardeid eurosid, ei ole edukaks saanud üleöö. Selle taga on aastatepikkune töö. Samas on see noore inimese jaoks parimaid tegevusi, millega tegeleda – arendada oma äri ja ideed enne, kui tekivad eluasemelaen ja pere. Nii ei teki hiljem kahetsust, et miks ma ikka ei proovinud,“ ärgitab Antalainen katsetama.

Ingelinvesteeringute maht kasvab

Eesti iduettevõtetel on praegu hea aeg, raha on palju liikvel ja äriinglite read täienevad pidevalt. „Meiega on liitunud palju inimesi, kes varem on olnud edukad oma erialal, saanud jõukaks ja paigutavad nüüd raha muuhulgas ka iduettevõtetesse. Raha kaasamine on muutunud oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks. Tublimad meeskonnad saavad oma finantseerimisringi kokku juba väikese arvu investoritega suheldes. Sõltuvalt ideest võib investeerimishuvilisi olla rohkemgi, kui algne raha kaasamise plaan ette nägi,“ tutvustab Antalainen tänaseid arenguid.

Vastloodud sündikaat Prototroniga võimaldab hoolika valideerimissõela läbinud ettevõttesse investeerida paljudel neil investoritel, kelle jaoks investeerimine ei ole põhitegevus: “Neil avaneb võimalus investeerida koos kogenud ingelinvestoritega ning näha ja õppida kõrvalt kuidas kogenud investorid sündikaatinvesteeringu saaja välja valivad. Sellises sündikaadis investoriks olemine ei nõua ka kuigi suurt investeeringut – Prototroni sündikaadis on miinimumiks 5000-eurone investeering, enamasti on sarnases faasis olevatesse iduettevõtetesse investeerimisel miinimumsummaks 10 000 eurot. Prototroni deal-flow on juba aastaid olnud piisavalt hea, olemaks kindel, et õnnestub vääriline investeerimisobjekt leida. Samas on inglite poolt pakutav väärtus suureks abiks ka võitvale iduettevõttele – kui su seljataga on 20 investorit, kellel on väga head teadmised ja kontaktvõrgustik nii Eestis kui ka mujal, on see alustavale iduettevõttele hindamatuks abiks. Lisaks rahale on see väärtus omaette,“ märkis ta.

Parim aeg alustamiseks

Tema sõnul ei ole paremat aega ettevõtlusega alustamiseks, kui praegu. „Raha on palju saadaval, tehnoloogia areng on viinud meid selleni, et ka arendamine ei ole üleliia kulukas. Esimese prototüübi saab kiiresti turule testimiseks välja tuua. Ka ühiskonna areng toetab iduettevõtlusega alustamist – erinevate protsesside digitaliseerimine käib (osalt tänu COVID-19-le) täie hooga ja see annab kõikidele startuppidele võimaluse,“ sõnas aastatepikkust investeerimiskogemust omav Antalainen.

Prototroni sügisvoor on käimas, esita taotlus 15. novembriks 2021 www.prototron.ee ja alusta oma edulugu.