Pickitwise: 20 000 eurot ja 3 kuud hiljem


robot latitude 59 s 1
10 aastat tagasi oleksime vaid imestanud, kui igapäevaseks muutuvad koristus-, paki- ja muru lõikavad robotid. Kes oleks julgenud unistada, et järgmise kümnendi jooksul on meil võimalik soetada robot, kes korjab aiast või põllult marjad ja õunad? Pickitwise on selle ära teinud.

Pickitwise korjas maikuus Prototronilt 20 000 euro suuruse rahastuse, et arendada edasi põllult maasikaid korjavat robotit. Uurisime, kuidas neil läinud on ja vestlesime Madis Merilaga, Pickitwise asutajaliikmega.

Saavutuste poolelt on Pickitwise üles korjanud:

  • esimene ja kõige käegakatsutavam võit on olnud võimalus näha oma robotit reaalselt maasikapõllul toimetamas;
  • teiseks õnnestus lahendada korjamiskiiruse pudelikael – nägemine. Prototroni rahadega hangitud riistvara võimaldab robotil ca 100 korda kiiremini näha. Esimesed robotid haarasid vaid punast värvi objekte aga maasika erinevate osade ja defektide tuvastamiseks on vaja närvivõrke, mis nõuavad rohkem arvutusvõimsust;
  • palju rõõmu on valmistanud investorite pidev huvi meie tegemiste vastu.

Igasuguse arengu teel tuleb ette ka takistusi. Potentsiaalsete klientide ehk Eesti maasikakasvatajate huvi võib alati muutuda. “Kevade lõpuni kardeti, et eelmise suve olukord kordub – korjajaid ei lasta riiki ja enamus maasikaid jääb jälle korjamata. Paljud Eesti maasikakasvatajad on teinud suuri investeeringuid töötajate ettetellimisega, majutamiseks ja korjamislavatsitesse. Uus robotil põhinev tööprotsess peab enda õigustamiseks paremini toimima: tähtis on töökindlus, korjatud maasika kvaliteet ja tasuvusaeg. Selle tõttu on enamus kasvatajad praeguseks äraootaval seisukohal,“ rääkis Madis.

Õpi innovaatoritelt

Küll on ta tänaseks leidnud paar entusiastilikku tehnoloogia usku maasikakasvatajat Eestist, Soomest ja Hollandist:“Holland on Euroopa toidu kasvatamise innovatsiooni keskus. Teise maailmasõja ajal olid nad teistest riikidest ära lõigatud ja pidid väikeste põllumaadega suurt rahvastiku toitma. Eestis kasvatatakse ühe ruutmeetri peal keskmiselt 1 kg maasikaid, Hollandis kasvuhoonetes kuni 150 kg.”

Ettevõtte loomisel tabas Madist üllatus. “Prototroni rahastuse sain 16. Juunil, kuid esimest korda sain raha kasutada alles augustis. Erinevad lepingud, firma loomine, pangakonto avamine – need on tänapäeval üllatavalt aeganõudvad tegevused. Sooja käepigistusest investoritega kuni rahani kontol kulub tavaliselt poole aastat. Soovitud riistvaraga oleks korjamise hooajal palju rohkem jõudnud,“ tõdes ta.

Meeskond on võtmetähtsusega

“Viimase aastaga olen sel konarlikul teekonnal palju õppinud meeskonna loomise ja juhtimise kohta: vabatahtlikest koosneva meeskonna juhtimine, ootuste kujundamine, erimeelsuste ennetamine ja lahendamine, moraali hoidmine, abi küsimine teistelt juhtidelt, juhtimise alase kirjandusega tutvumine,” loetles Madis.

Pickitwise’i lähitulevikust rääkides suutsime saladusloori alt välja kangutada, et maasikakorjamise robot saab veel tehnilisi uuendusi:“Järgmise versiooni robotil on rohkem nutikaid näppe, mis maasikaid rootsudest haaravad ja lõikavad. Suve jooksul selgus, et robotkäsi liigub enamus aega kasti ja põõsa vahel. Selle ajakulu vähendamiseks kasutamegi rohkem näppe.“

Kuigi Holland on hetkel pandeemia tõttu lukku keeratud, siis otsib meeskond võimalust kasvatajatele külla minna ja farmidega tutvust teha. Plaanis on ka põllumajanduse messidel robotit tutvustada, et näha, kui suur usk on sellesse robotisse Euroopas ja maailmas laiemalt.

Selline on Pickitwise’i elu ja olu mõned kuud peale Prototronis osalemist ja võitmist. Me loodame, et Prototroni leiavad tee järgmised hakkajad visionäärid, ettevõtjaid ja leiutajaid.

Järgmine Prototroni voor ootab juba uusi osalejaid: taotlusi saab esitada www.prototron.ee kuni 15. novembrini 2021.