Sunmilli abil võib igaühest saada päikesepargi omanik


Sunmill paikesepark
Sunmill on Eesti startup, mis plaanib päikeseparkide rajamise teha sama lihtsaks ja kättesaadavaks kui seda on guugeldamine. Nad osalesid tänavu Prototroni kevadvoorus ja on saadud kogemuste ja kontaktide toel tänaseks kasvanud edukaks startup, kes käivitas oma esimese avaliku ühisrahastuse kampaania Fundwise platvormil ning on nädalaga kogunud enam kui 100 000€. Uurime, milline on olnud nende senine teekond.
Küsimustele vastab Sunmilli kaasasutaja Andrus Raudsep.

Kuidas te seletaksite oma vanaemale, mida Sunmill teeb?
Sunmill toob kokku maaomanike maa ja investorite raha, et ehitada päikeseelektrijaamu. Raha teenime taastuvenergia müügist. Selle eest maksame maaomanikule ja investoritele ning jääb kommiraha ka meile. Üksi võib päikeseelektrijaama rajamine olla raske, koos Sunmilliga on see lihtne.

Kuidas sellega läheb?
Hästi läheb! Esimene Sunmilli päikesepark toodab juba elektrit ja kolm on ehituses. Oma viienda pargi avasime just eelmine nädal ühisrahastuseks Fundwise platvormil – päikesepark on 260kW võimsusega, kaasame selleks 164 250 eurot ning kaks kolmandikku sellest summast on juba koos.
Meie jaoks oli põnev hetk kampaania avalikuks tegemine – seni olime väiksemas ringis investoritega koostööd teinud, nüüd avaliku tähelepanu all olles on kõigil võimalus põhjalikke küsimusi esitada ja tagasisidet anda. Hea meel on näha, et inimesed mõtlevad kaasa ning seni ei ole veel ühtegi küsimust olnud, mis oleks vastuseta jäänud.

Startupi asutamine tähendab pea alati intensiivset töökoormust ja eriti alguses on küsimusi rohkem, kui vastuseid. Kust te enda isikliku energia saate, et iga hommik voodist välja saada?
Mida olulisemat probleemi lahendada, seda lihtsam on ennast sellele pühendada. Ilma taastuvenergiale üleminekuta ei ole võimalik kliimamuutusi ära hoida ja iga kilovatt taastuvenergiat, mille me koos maaomanike ja investoritega paigaldame hoiab ära meie elukeskkonna saastamist fossiilkütustega. See on võimas ja motiveeriv tunne.

Asutasite Sunmilli keset kevadist koroonaviiruse ebakindlust ja piiranguid. Kui palju see teid mõjutas?
Eks ikka mõjutas, aga ega tasane meri pole kellestki head meremeest teinud. Üle Skype’i oli mõtteid põrgatada raskem, kui näost näkku, aga samas oli meie potentsiaalsetel klientidel rohkem aega meiega telefoni ja e-maili teel suhelda, mis tegi user researchi ja idee valideerimise lihtsamaks.

Kust tuli mõte Prototronist osa võtta?
Oleme algusest peale võtnud hoiaku, et omaette laua taga mõtteid mõlgutades startupiga kaugele ei jõua. Pärast oma idee valideerimist esimeste maaomanike peal tahtsime selle ka Eesti startup kogukonnas lendu lasta ja tagasisidet saada. Kuigi me Prototronis võitjaks ei osutunud, saime sealt palju häid koostööpartnereid ja mõttekaaslasi. Prototronist sai ka alguse meie koostöö Fundwisega, et koos päikeseparke ühisrahastada.

Soovitan kõigil, kes mõtlevad startupi alustamisele, julgus kokku võtta ja Prototroni kandideerida!

Kuidas te maailma vallutate?
Sunmilli eesmärk on päikeseparkide rajamine teha sama lihtsaks ja kättesaadavaks kui guugeldamine. Kindlasti tähendab see lakkamatut tööd, et läbi empaatia ja tehnoloogia luua platvorm, kus igaüks saab päikeseenergiasse panustada kas maa või kapitaliga, ükskõik kus maailma osas nad ka ei oleks.

Päikeseenergial on väga suur roll taastuvenergiale üleminekul ning selle tootmine ise on muutumas aina odavamaks. Viimase 10 aastaga on päikesepaneelide hinnad langenud üle 80% ning langevad veelgi. Paljudes riikides ei vaja päikesepargid enam riigi toetust, sest suudavad otse konkureerida fossiilkütustel põhinevate elektrijaamadega.

Me näeme, et taastuvenergiale üleminek peaks olema oluliselt kiirem kui seni ning võimalus sellesse panustada peaks olema oluliselt rohkematel inimestel. Ainult siis on meil võimalik vältida kliimamuutustest tulenevate mõjude realiseerumist ning hoida meie elukeskkonda jätkusuutlikuna ka tulevastele põlvedele.

Tutvu Sunmilli ühisrahastuse kampaaniaga Fundwise´i platvormil ja hakka investoriks.

VAATA VIDEOT