Kagu-Eesti inimesi kutsutakse ideekonkursile elu paremaks muutma


LounaLeht270916
Rahastu Prototron annab sel sügisel 15. korda välja 40 000 eurot ideede elluviimiseks, mis aitavad muuta inimeste igapäevaelu lihtsamaks, paremaks ja mugavamaks. Ideekonkursile on tänavu eriti oodatud ideed Kagu-Eesti inimestelt ning piirkonna parima idee esitajale on välja pandud eripreemia.

„Paljud Prototroni rahastusega lendu tõusnud ettevõtted ongi alguse saanud kellegi isiklikust probleemist ja sellele lahenduse otsimisest,” ütles Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova (pildil). „Prototron aitab selle lahenduse ehk käega katsutava prototüübi valmis teha.”

Tema sõnul rahastab Prototron parimaks tunnistatud ideede teostamist kuni 10 000 euro ulatuses. Võitjameeskonnad saavad lisaks prototüübi loomiseks vajalikule rahasummale erinevaid tugiteenuseid, mille hulka kuuluvad Tehnopoli kuuekuuline inkubatsiooniprogramm, õigusabiteenused ja kommunikatsioonitugi. Nii saavadki ideedest käegakatsutavad tooted, lahendused ja ärimudelid, mis meelitavad ligi investoreid ja uut rahastust.

„Tugiteenused on kui motivatsioonipakett ja mõeldud selleks, et toetada meeskonda nende idee arendamise teekonnal. Üksinda garaažis nokitsedes on tulemus üks, oma meeskonnaga teiste startuppide kõrval toetavas inkubaatorkeskkonnas hoopis teine. Lisaks suunavad meeskondi oma valdkonna spetsialistidest mentorid,” selgitas Pavlenkova.

Ideevõistlusele on oodatud kõik eraisikud ja ettevõtted, noored ja vanad, kogenud ja algajad, töötavad ja õppivad, linnast ja maalt. Kusjuures tänavu on konkursile eriti oodatud innovaatilised ideed just Põlva, Võru- ja Tartumaalt. Piirkonna parimale ideele, mis ei jõua seekordse vooru võitjate sekka, on kavas välja anda eripreemia erinevate tugiteenuste näol, et innustada siinseid ettevõtlikke inimesi ning anda kohalikule ettevõtlusele täiendavalt hoogu juurde.

Prototroni on oodatud kõik ideed, eriti mehatroonika, elektroonika, infotehnoloogia ja rohelise tehnoloogia valdkondadest. Prototroni ekspertkogu valib kandidaatide seast välja 20 parimat meeskonda, kes saavad personaalset nõustamist ja juhendamist oma idee lõppesitluseks ettevalmistamisel Prototroni ekspertkogule. Detsembri alguses pääsevad 10 parimat meeskonda ekspertkogu ette oma ideed kaitsma ning 9. detsembril kuulutatakse välja Prototroni võitjaid.

2012. aastal Swedbanki, Tehnopoli ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud Prototron on tänaseks rahastanud 35 idee prototüüpimist kogusummas 380 000 eurot. Mitmetest rahastatud ideedest on välja kasvanud rahvusvaheliselt tuntud edulood nagu Lingvist, Flydog, coModule, GlobalReader ja Sprayprinter. Rahastajatena on Prototroniga liitunud keskkonnaministeerium, Utilitas ja Hedman Group ning Tallinna linn.

Taotlusi saab esitada aadressil prototron.ee kuni 15. oktoobrini 2016 kell 23:59.

Artikkel ilmunud 27. september lounaeestlane.ee