Elektriautodele laadijaid ehitav MultiCharge kaasas arenduseks 3 miljonit eurot


Multicharge

Fotol: Juhan Härm

Prototroni kevadvoorust 30 000 eurot saanud MultiCharge OÜ kaasas ainsa Eesti ettevõttena EIC Accelerator programmist 3 miljonit eurot uudse elektrisõidukite laadimislahenduse arenduseks.

3x efektiivsem

MultiCharge arendatav seade võimaldab tarbimist faaside vahel ilma katsestuseta ümber lülitada ning olemasolevat võrguühendust kuni 3 korda efektiivsemalt kasutada. Euroopa Komisjoni innovatsiooninõukogu rahastab programmi raames kokku 65 ettevõtet kogusummas 360 miljonit eurot. Ettevõtte MultiCharge OÜ asutaja Juhan Härm rääkis, et vastsaadud rahastusotsus lubab ideed hooga edasi arendada. „Suve hakul saime Prototronilt 30 000 eurot ja see oli kinnituseks, et sellise lahenduse järgi on vajadus. Viimased arengud elektrienergia hinna osas viitavad sellele, et tuleb leida erinevaid viise elektrienergia koormuste hajutamiseks ja olemasoleva võrgu paremaks kasutamiseks,“ ütles Härm.

MultiCharge arendab laadimislahendusi elektrisõidukitele, mis võimaldavad laadida olemasoleva võrguühendusega kuni 3 korda rohkem sõidukeid ning lülitada koormusi faaside vahel ilma katkestuseta. „Koormused on elektrivõrgus faaside vahel ebaühtlaselt jaotatud, meie arendatud seadmega on võimalik koormuseid võrdsel jagada ning olemasolevaid elektrivõrke kasutada kuni kolm korda tõhusamalt,“ selgitas ta.

Eesmärk – turule aastaks 2022

Tootega plaanib ettevõte turule jõuda järgmise aasta keskel. „Paljuski sõltub see sellest, kui kiiresti suudame arendajaid oma meeskonda kaasata. Kui kõik läheb plaanipäraselt, saame järgmise aasta keskel esimese piloodiga algust teha,“ ütles Härm. „Praegu on meil järgmise kahe aasta tegevusplaan paigas ja selged eesmärgid. Oma lahendust maha müüa ei plaani, tahame ise ettevõtet kasvatada ja oma ideed arendada. Tegime just turuanalüüsi, et millised meie konkurendid on ja meil on unikaalne eelis – suudame väga kiiresti kasvada,“ märkis Härm.

Euroopa Liidu innovatsioonifond EIC Accelerator toetab väikeseid ja keskmise suurusega ettevõtteid, eriti idufirmasid, et arendada maailma muutvaid uuendusi.

Prototroni sügisvoor on avatud, esita avaldus 15. novembriks 2021 aadressil www.prototron.ee ja alusta oma edulugu.