Kas Sina oleksid investeerinud Microsofti, Nokiasse või Skype´i nende tähelennu alguses?


pexels pixabay 128867
Maailm liigub peadpööritava kiirusega ning inimesed on tegusad, et leida aina kavalamaid lahendusi probleemidele, mis meid vaevavad ja vaegustele, mille olemasolust me teadlikudki pole. Sa saad olla osaline järgmise innovatsiooni juures, mis muudab maailma.

Kutsume sind eksklusiivsesse Prototroni rahastajate klubisse, kus praksuva kaminatule paistel pehmel purpurpunase kattega tugitoolil on sigarit süütamas ning kvaliteetviskit mekkimas eesti suurbrändid nagu Swedbank, Harju Elekter, Elering, Utilitas, advokaadibüroo Hedman Partners – tõeline ettevõtluse kõrgklass. Diivanil istuvad TalTech ja Tartu Ülikool oma teadus- ja innovatsioonipagasiga. Nad räägivad tulevikust ja maailmamuutvatest ideedest. Tule meie sekka!

Prototroni idee on lihtne – toetada rahaliselt nutikate ideedega alustavaid ettevõtjaid esimese töötava tootenäidise valmistamisel. Täpselt nii on esimese hoo sisse saanud näiteks Saunum, CoModule või Lingvist.

Koostööks on erinevaid võimalusi:

  • panusta auhinnafondi, et Prototron saaks elule aidata veel rohkem ägedaid ideid;
  • toeta programmis osalevaid ideid mentorina, sinu teadmised ja kogemused on väärtus omaette;
  • löö investorina kaasa huvipakkuva valdkonna lahenduste juures.

Igal juhul tutvud uute põnevate tehnoloogiate ja ideedega veel enne kui need turule jõuavad ning tekivad võimalused koostööks uute nutikate ettevõtetega.

Mõned näited Prototroni ekslusiivklubi liikmetest

Eestimaine energiakontsern Utilitas sattus prototüüpide rahastuga koostööd tegema tänu Aivo Lokkile, kes oli mentorina kaasa löönud juba programmi algusaegadest. „Utilitasega keskendume energeetika ja cleantech valdkondadele, mis on uutele ideedele kindlasti keerulisem valdkond kui näiteks infotehnoloogia,“ selgitas Lokk. „Mentorile on see paras väljakutse, sest iga potentsiaaliga ideede kõrval on suur hulk lootusetuid ideid. Aga kindlasti on huvitav ja arendav näha, kuidas võib-olla esialgsest lubavast ideepojast jõutakse rahvusvaheliste ettevõteteni.“

Lokk ise toob välja ettevõtte Sympower, kes osales Prototronis 2015 aastal. Täna tegutseb Sympower Soome ja Hollandi turul, pakkudes elektrisüsteemi tasakaalustamiseks teenusena seadmete tarbimise juhtimist. Eesti suurim taastuvenergia tootja aitas ideefaasis ettevõtet mentorina Utilitases leiduva kogemuse ja oskusteabega ning eraldi toetusega.

Harju Elektri meelitas eelmisel hooajal programmiga koostööle noortele suunatud Prototron Junior. „Rahvusvahelise haardega ettevõttena on meie jaoks oluline toetada innovatsiooni ja uusi ideid hindame kõrgelt ka koostöö kaudu noortega ühiskonda tagasi panustamist,“ selgitas mentorina osalenud Harju Elektri Energy ärisuunajuht Marko Paavel. „Neil on tihti olemas tahe tegutseda, aga vahel jääb puudu teadmistest ja julgusest, kus meie saame mentoritena appi tulla. Isegi kui Prototroni ideed lõpuks edukaks ettevõtteks ei kasva, tekivad huvitavad kontaktid ja koostöövõimalused ning see on noorte tulevikku silmas pidades väärtuslik kogemus.“

Prototroni programmi senistes taotlusvoorudes alates 2012. aastast on esitatud enam kui 5300 nutikat ideed. Kokku 86 projekti on rahastatud 1 048 000 euroga. Prototronis osalenud meeskonnad on järelinvesteeringutena tõstnud rohkem kui 43 miljonit eurot ja loonud Eestisse üle 100 töökoha. 2020 aastal rahastati programmis osalenud meeskondade ideid 162 000 euroga.

Ühine meiega, et anda hoogu nutikatele ideedele ja tulevikuettevõtetele.