Neli ideed, mille noored tahaksid kriisi leevendamiseks ellu viia


htcy final v1 2
Koostöös partneritega korraldas nutikate ideede prototüüpide rahastu Prototron esmakordselt “Hack The Crisis: Youth” noorte veebipõhise häkatoni, milles osales üle 200 noore.

Protoroni algatatud “Hack The Crisis: Youth” sai innustust märtsi keskel peetud “Hack The Crisis” häkatonist ja oli mõeldud ennekõike 14-19-aastaste noorte jaoks. Möödunud nädalal peetud häkatoniga otsiti nutikaid lahendusi, leevendamaks koroonaviiruse puhangu mõjusid erinevates eluvaldkondades. “Nägime, et noored muretsevad ennekõike noorte, aga ka täiskasvanute vaimse ja füüsilise tervise pärast. Ei olnudki nii palju probleemide lahendamisele, kuivõrd ennetamisele suunatud lahendused. Olen uhke meie noorte oskuste ja tehtu kõrge taseme üle – nad said kombineerida oma head inglise keelt, esinemisoskust, meeskonnatööd, IT oskusi ning muidugi loovust,” sõnas Kristel Rillo Haridus- ja Teadusministeeriumi e-teenuste osakonnast.

Nelja päeva jooksul selgitati välja neli parimat ideed.
  • Esikoha ning 1000 eurot auhinnaraha pälvis meeskond “Kastisüsteem”, kelle lahendus keskendus liigutatava töökeskkonna loomisele. Munakujuline ja liigutatav töökeskkond lahendab probleemi, kus kodukontoris ja koduõppel on kohati raske keskenduda ja tööle või õppimisele pühenduda.
  • Teise koha ning samuti 1000 eurot auhinnaraha sai meeskond “SportFlex”, kelle loodav äpp võimaldab sõpradega virtuaalselt koos sporti teha ja suhelda. Ka ajal, kus sõpradega ei ole võimalik füüsiliselt kokku saada, on võimalik äpis üksteise sportlikel tegemistel silma peal hoida ja väljakutseid esitada.
  • Kolmandat ja neljandat kohta jagas ja 500 eurot auhinnaraha sai meeskond “Pole üksi”, kes soovib omavahel läbi telefoni kokku tuua vanemaid inimesi, kes soovivad suhelda omaealistega ja leida uusi sõpru.
  • Kolmandat ja neljandat kohta jagas ja 500 eurot auhinnaraha sai meeskond “Cowin-19”, mis arendab äppi, kus noored saavad olukorras, kus pole võimalik füüsiliselt kohtuda, üksteisele väljakutseid esitada ja meelt lahutada.

Teiste, finnali jõudnud ideede videopresentatsioonidega saab tutvuda siin.

Täpsemalt häkatoni protsessist saab ülevaadet Märka Last loodud ajajoonest

Ürituse auhinnafondi 3000 eurot panid kokku Swedbank ning Haridus- ja Teadusministeerium, lisaks olid eriauhinnad HITSA, Prototroni, Edukoha ja Latitude59 poolt. Üritusel hoidsid noorte indu üleval nende endi lemmikud – Kristel Aaslaid, Sandra Raju, Lauri Sokk, Jojo Hua ning Põhja-Korea (bändist 5miinust). Hack the Crisis: Youth noorte häkatoni korraldusse panustasid Prototron, Haridus- ja Teadusministeerium, HITSA, Startup Estonia, Swedbank, Noored Kooli, Tagasi Kooli, Edukoht, Tech Heroes Club ja Narva Loomeinkubaator OBJEKT.

Noortehäkaton andis Prototronile veel kord kinnitust, et rahastu tegutseb õiges suunas. “Nutikad lahendused ning nende toetamine on olulisemad kui kunagi varem. Tahame omalt poolt kaasa aidata riigi ja startup-kogukonna algatusele, et pakkuda lisatuge pandeemia ajal ning sellele järgneval kriisil. Soovime läbi selliste algatuste anda üha enam sõna nooremale põlvkonnale, kes on end edukalt tõestanud “Hack The Crisis: Youth” raames. Noorte mõtted ja hääl väärivad kõlapinda,” märkis Budkovskaja.

Swedbanki, TalTechi ja Tallinna Teaduspark Tehnopoli koostöös 2012. aastal loodud Prototron on tänaseks toetanud 72 nutikat ideed kogusummas 893 000 eurot, meeskonnad on kogunud järelinvesteeringuid miljonites eurodes. Edukamad Prototroni rahastusega meeskonnad on Lingvist, CoModule, Feelingstream, Lumebot jt. Prototron pakub programmi raames kuni 35 000 euro suurust rahastust, erinevaid tugiteenuseid, inkubatsiooni Tallinna Teaduspark Tehnopol Startup Inkubaatoris. 2020. aasta kevadvooruga laienes Prototron Lätti.