Prototroni rekord: toetuse sai 6 meeskonda summas 44 000 eurot


Prototron winners 2016 1
Prototroni oktoobris lõppenud taotlusvoorus osalenud meeskonnad oli erakordselt lennukate ideedega. Reedel, 9. detsembril kuulutati välja järjekordsed rahastuse saajad. Rekordiliselt toetas Prototron sel korral 6 meeskonna ideed kogusummas 44 000 eurot.

„Saame sel korral välja jagada tavapärasest suurema summa tänu partnerite panusele,” ütles Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova ja lisas, et Prototroni ekspertkogu hindas rahastuse vääriliseks järgmised meeskonnad:
Covisual – arendab inseneridele ja objektijuhtidele mõeldud kommunikatsioonitarkvara, mis võimaldab töötada ehitusjoonistega distantsilt reaalajas, toetus 10 000 eurot.
Gelatex – arendab želatiinipõhist nahale sarnast tekstiili, toetus 10 000 eurot.
Hairvel – arendab ja toodab biotehnoloogial põhinevaid juuksehooldusvahendite komponente, toetus 7000 eurot.
HackMotion – arendab lumelauaga sõitma õppijatele mõeldud nutikat riietust, toetus 7000 eurot.
Lisaks Keskkonnaministeerium leidis vajalikuks toetada kliimapoliitikasse panustavaid ideid:
TarkEnergia – arendab arvuti jääksoojusel töötavaid nutikaid radiaatoreid, Keskkonnaministeeriumi eripreemia 5 000 eurot.
Sphebotics – arendab süsteemi päikeseenergia kättesaamise tõhustamiseks mis tahes pinnalt, Keskkonnaministeeriumi eripreemia 5 000 eurot.

„Alates asutamisest 2012. aastal on konkurss Prototroni voorudes olnud lakkamatult kõrge. Sellesügisene voor oli oma ligi 200 taotlusega rekordilähedane ja mul on hea meel, et saime kümneid taotlusi nii Ida-Virumaalt kui Kagu-Eestist ning mitmed jõudsid neist ka finaali. Näeme, et vajadus prototüübifaasis toetuse järele ei ole ettevõtete hulgas vähenenud ning lõppvooru jõudvate taotluste tase on kõrge, mis valmistas ekspertkomisjonile tõsist peamurdmist,“ märkis Heiki Raadik, Swedbanki ettevõtete panganduse juht.

TTÜ innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varrak tunnustab kõrgelt Prototronist toetust saanud meeskondi ning nende äriplaanide kvaliteeti ja rõõmustab nutikate lahenduste praktilise väärtuse üle. „Ühtlasi on hea meel nimekirjas näha meeskonda, kes ka TTÜ Mektory Startup Konkursi finaalis tänavu edukalt osales – TarkEnergia. Just selliste ideede teostamine ühendab suurepäraselt inseneeria- ja ettevõtlusmaailma ning innovatsioonis ei saa paraku üks läbi ilma teiseta,“ kinnitas Varrak.

Tehnopoli juht Jaak Raie lisas omalt poolt, et teadusparki mahub julgete ja nutikate ideede kallal töötavaid meeskondi rohkelt. „Juba praegu on meie äriinkubatsioonis 35 ettevõtet, kes hindavad coachide ja mentorite hüva nõu. Anname endast parima, et järgmised Prototroni meeskonnad saaksid samuti parimal viisil oma ideede arendamisele keskenduda. Samuti on rõõm näha, et ülikoolist, teaduspargist, Swedpangast ja teistest lisandunud toetajatest koosnev väärtusahel toimib ettevõtluse huvides suurepäraselt,“ lisas ta.

Kokku esitati Prototroni sügiseses taotlusvoorus 194 nutikat ideed, neist kolmandik tuli vooru fookuses olnud piirkondadest: Tartumaalt ja Kagu-Eestist ning Ida-Virumaalt. Meeskondade ideid hindab Prototroni ekspertkogu, kuhu kuuluvad Jaak Raie (Tehnopol), Heiki Raadik (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Madis Raukas (TTÜ). Prototroni viimase vooru rahasaajad kuulutasime välja 9.detsembril StartUp Day raames Tartus.

2012. aastal Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Prototroni rahastule on senistes taotlusvoorudes esitatud ligi 1700 nutika idee, kokku on rahastatud 47 projekti ligi 529 795 euro ulatuses.

Järgmine Prototroni taotlusvoor on juba käimas, ideid ootame 1. märtsini 2017. Taotluse saab esitada www.prototron.ee.

Lisainfo ja kontakt:

Jana Pavlenkova
Prototroni tegevjuht
jana@prototron.ee
www.prototron.ee