Prototroni 19. vooruvõitjad üllatavad tegevusvaldkondadega


Prototron winners FuseBox VirtualFX FoodDocs Eziil
Prototüüpimise rahastu Prototron 19. vooru keskmes oli digitaliseerimine. Ligi 200 idee seast jõudsid parimate sekka need lahendused, mis on kasulikud nii inimestele kui tööstustele. Neli meeskonda said kokku 30 000 euro suuruse rahastuse.

„Kuigi kõik täna Prototroni rahastuse nominentideks kuulutatud meeskonnad tegelevad erinevates valdkondades, on neil kõigil üks ühine, seejuures ülimalt oluline nimetaja – nende ideed ja väljapakutud lahendused üllatavad. Meeskonnad on osanud tehnoloogia nii inimese kui tööstuste kasuks tööle panna ning lahendavad probleeme valdkondades, kus see ei ole tavapärane,“ ütles Prototroni rahastu tegevjuht Jana Pavlenkova.

Meeskond FoodDocs loob restoranidele, kohvikutele ja muudele toidukäitlusega tegelevatele ettevõtetele pilvepõhise enesekontrolliplaani, et muuta seadusest tulenevate nõuete vastavusdokumentide haldamine ülevaatlikumaks ja lihtsamaks. Toetuse suuruseks on 5 000 eurot.

VirtualFX sai Prototronilt 10 000€, et arendada virtuaalreaalsusel põhinevat kognitiivse taastusravi lahendust, mis võimaldab ajutraumaga patsiendil senise olukordade “teoorias” läbimängimise asemel kogeda erinevaid olukordi virtuaalreaalsuses. Selline lähenemine tõstab oluliselt kognitiivse taastusravi efektiivsust.

Eziil saab 5 000€, et edasi arendada tootmisintellekti ehk tootmisettevõtte juhile visuaalset tööde planeerimise töölauda, millelt info jõuab iga töötaja nutiseadmesse. See tehisintellekt õpiks kasutaja varasemast tegevusest ja pakuks tulevikus juba automaatselt kõige optimaalsemaid tegevusplaane.

Prototroni kaasrahastaja Elering andis meeskonnale FuseBox 10 000€, et nad saaksid katsetada oma elektrivõrkude abistamiseks loodud lahendust. Keskkonna seisukohast järjest olulisemaks muutuv taastuvenergia tootmine on suhteliselt ebastabiilne ja paneb energiavõrkudele suure koormuse. Lahenduseks oleks paidlikum energiakasutus, seejuures väga palju energiat tarbivate süsteemide (kütmis- või jahutussüsteemid) ajutine väljalülitamine ja FuseBox on sellist lahendust loomas.

Täna Tartus toimunud sTARTUp Day 2017 raames andis prototüüpimise rahastu Prototron meeskondadele nutikate lahenduste elluviimiseks raha 19. korda. Kokku on Prototron tänaseks rahastanud 56 idee prototüüpimist kogusummas enam kui 700 000 eurot.
Rahastu partneriteks on Utilitas, Hedman Partners ja Elering.
Järgmisesse vooru saab taotlusi esitada 15. märtsini 2018 prototron.ee veebil.